50 vychytávek do kuchyně pro úsporu času, organizaci a zachování klidu

Možná si myslíte, že jste vše vyřešili. Jste Masterchef v kuchyni – v jedné ruce špachtle, v druhé dvě vejce. Vejce rozklepnete, oddělíte a hodíte do mísy… s trochou skořápky. Hrůza! Taky to znáte? Co uděláte? Nápověda: lovení lžící není řešení.

Obsah článku

Naštěstí pro vás máme řešení vaší vaječné pohromy (viz tip číslo 10) a rychlá řešení spousty dalších problémů při přípravě jídla, vaření a pečení, od vykrajování nektarinek po snadné změkčování másla. Rozhodli jsme se hackount naši i vaši kuchyni – připravte se na to, že ušetříte peníze, čas a už nikdy nebudete plakat u krájení cibule. Nevěříte? Tak čtěte dál.

Kuchyňské vychytávky pro skladování potravin

1. Udržujte brambory „bílé“

Před vařením zakryjte strouhané brambory nebo brambory nakrájené na kostky studenou mokrou utěrkou, aby se brambory nezbarvily do šedo-hněda, což je způsobeno uvolňováním škrobu, který způsobuje jejich oxidaci.

Udržujte brambory bílé

2. Zpomalení procesu hnití

Rajčata skladujte stonkem dolů, aby se tak rychle nekazily. Tím zabráníte přístupu vzduchu a úniku vlhkosti z místa, kde bylo rajče kdysi připevněno k vinné révě.

Zpomalení procesu hnití

A rada, že rajčata se nikdy nemají skladovat v lednici? Vyvráceno! Nedávný výzkum ukázal, že způsob skladování (lednice versus pult) nemá významný vliv na chuť ani šťavnatost rajčat.

3. Prodlužte životnost banánů

Banány udržíte déle čerstvé, když konec trsu zabalíte do plastové fólie. Ještě lépe je oddělit každý banán zvlášť. Obě taktiky brání uvolňování etylenových plynů ze stopky, čímž ovoce příliš rychle dozrává.

Prodlužte životnost banánů

4. Urychlete dozrávání

Buďte úplný kouzelník a pomocí papírového sáčku přeměňte banán ze zeleného na žlutý (nebo broskev z křupavé na šťavnatou). Když ovoce vhodíte do sáčku, koncentrovaný plyn etylen mu pomůže rychleji dozrát.

5. Zachraňte nakrájené ovoce před zhnědnutím

Pravděpodobně jste již slyšeli, že malé vymačkání citronové šťávy může zabránit tomu, aby plátky jablek vypadaly nevábně. Směs 1 dílu medu a 2 dílů vody funguje podobně, aby ovoce nehnědlo.

Zajímalo vás někdy, proč jak to funguje? Kyselina citronová a vitamin C v citronové šťávě a peptid v medu zpomalují oxidační proces, který způsobuje změnu barvy.

6. Zabraňte ztvrdnutí hnědého cukru

Uf, to je to nejhorší: Když jdete péct sušenky, zjistíte, že váš hnědý cukr ztvrdl na křupavé nugety (nebo na jednu horu tvrdých bonbonů). Pomozte hnědému cukru, aby zůstal měkký a dal se nabírat, když do vzduchotěsné nádoby vhodíte spolu s cukrem pomerančovou kůru nebo plátek jablka.

Nebo hnědý cukr rychle ohřejte v mikrovlnné troubě vedle malé sklenice vody. Vlhkost, kterou voda uvolní do mikrovlnné trouby, pomůže rozbít blok cukru.

7. Vyhněte se katastrofám s plastovým obalem

Už máte dost tahání se s plastovou fólií? Uložte rohlík do lednice a přikryjte zbytky s menší námahou. Chlazením fólie dočasně snížíte její lepivost.

8. Buďte kreativní při skladování potravin

Jsou známé jako hackerské výrobky na vlasy, ale užitečnost sprchových čepic se neomezuje jen na to, aby vaše krásné kadeře zůstaly suché. Zbytky jídla přikryjte čistou čepicí (přímo v jejich nádobí), abyste zabránili částečkám vzduchu, které by jídlo zkazily.

Nejenže se sprchové čepice dají používat opakovaně, ale je to i sakra jednodušší než opakovaně odstraňovat a vyměňovat plastovou fólii nebo alobal. A možná vás pobaví, až je uvidíte ve své lednici.

9. Zkontrolujte, zda jsou vejce stále k jídlu

Pouhý nos vám ne vždy napoví, zda se vejce zkazila. Chcete-li to zjistit, opatrně vložte nevařená vejce do misky se studenou vodou. Pokud vejce klesne ke dnu, je v pořádku. Pokud plave, znamená to, že už zažilo lepší časy.

V průběhu času se tekutina uvnitř vajec odpařuje skrz pórovitou skořápku a uvnitř zůstává bublina plynu. Čím je vejce plovoucí, tím je starší.

Zkontrolujte, zda jsou vejce stále k jídlu

Loupání, krájení a další vychytávky

10. Už nikdy nebudete zápasit s kousky vaječné skořápky

Nikdo nemá rád křupavé kousky v dortu nebo koláčcích. Ale chytit kousek vaječné skořápky, který spadl do těsta, se může změnit v hon na divokou husu, protože se jakoby vykroutí z vašeho dosahu jako prohnaný pulec.

Máme dvě řešení. Za prvé, stačí namočit prsty a sáhnout dovnitř. (Jednoduché, ale opravdu to funguje!)

Pro čistší alternativu naberte kousky rozbité skořápky polovinou již rozklepnutého vejce. Skořápka funguje jako magnet, který přitáhne kousky skořápky, aniž by se zbytečně plýtvalo vejcem. Úžasné co?

11. Snadno vydlabejte semínka dýní

Semínka ze zeleniny, jako je dýně a tykev, odstraňte pomocí naběračky na zmrzlinu. Protože je okraj naběračky ostrý, prořízne vláknitou a mazlavou hmotu uvnitř dýně lépe než vaše ruka nebo obyčejná lžíce.

12. Odstraňte tuk

Přebytečný tuk z vývarů, dušených pokrmů a omáček odstraníte tak, že po hladině tekutiny shrnete několik kostek ledu (zabalených v papírové utěrce nebo sýrové utěrce). Led pomáhá tuku ztuhnout a usnadňuje jeho odstranění lžící (nebo dokonce kouskem toastu).

13. Oddělte žloutky od bílků

Tento hack hraničí s kouzlením! Rozklepněte vejce do misky, pak nad žloutek převraťte prázdnou láhev od vody a stlačte ji po stranách. Jakmile se ústí láhve dotkne žloutku, uvolněte tlak na láhev.

A je to! Změna tlaku vzduchu vcucne žloutek přímo do láhve a bílek zůstane za ní.

14. Snadno vypeckujte třešně

Položte třešně na prázdnou láhev od piva, jednu po druhé, a pomocí paličky zatlačte pecku do láhve. Třešně vám zůstanou hezky v ruce vypeckované.

15. Obraťte banán vzhůru nohama

Měli jste někdy problémy s prošťouchnutím banánu? Nejste sami. Místo toho, abyste plýtvali drahocenným ovocem tím, že se nožem zapíchnete do konce stopky, jemně přitiskněte spodní část k sobě a oloupejte banán zespodu nahoru.

16. Oloupejte slupku ze zázvoru

Zázvoru nemusíte škrabkou strhávat hrbolatou slupku. Slupka kořene zázvoru je ve skutečnosti poměrně jemná a lze ji seškrábnout čajovou lžičkou.

17. Oloupejte česnek bez zbytečného rozruchu

Vyjměte všechny stroužky z cibulky a pak každý stroužek stlačte tupou stranou kuchařského nože. Slupka povolí a vy tak česnek jednoduše oloupete.

Oloupejte česnek bez zbytečného rozruchu

18. Oloupejte citrusové plody bez nepořádku

Konzumace pomeranče má jen jednu nevýhodu: zdlouhavé loupání. Abyste se vyhnuli nepořádku a frustraci, citrusové plody srolujte dlaní a/nebo na minutu ohřejte v mikrovlnné troubě, abyste je snadno oloupali. (Jen dávejte pozor, abyste se nespálili!)

19. Oloupejte brambory bez škrabky

Je čas se opět zbavit škrabky! Brambory oloupete během chvilky tak, že je několik minut povaříte a pak je naložíte do ledové lázně – tato metoda se nazývá blanšírování. Slupka se oddělí od bramborového středu, takže ji můžete rovnou sundat.

20. Vydlabejte peckoviny s otočením proti sobě

Kůstkové ovoce, jako jsou švestky a nektarinky, rozkrojte na dvě stejné poloviny a pak je otočte v opačném směru. Palcem vyjměte pecku.

Pokud to palec nezvládne, opatrně ji vypáčte nožem na máslo nebo ovoce rozkrojte na čtvrtiny, abyste ho mohli snáze oddělit.

21. Vařená vejce loupejte ve velkém

Je čas dát všechna vejce do jednoho košíku – nebo, do jednoho hrnce či jiného nádobí? Oloupejte několik vajec uvařených natvrdo najednou tak, že je protřepete v jakékoli nádobě s víkem. Rozbijte, bouchněte, bum! Skořápky jsou rozbité a připravené k okamžitému vyklepnutí.

Vejce nebudou hezká, ale budou připravena na salát mnohem rychleji než kdybyste to dělali po jednom.

22. Odstranění vaječné skořápky si ještě více usnadněte

Čím čerstvější jsou vaše vejce, tím hůře se odstraňují skořápky při vaření natvrdo. Vyřešte tuto svízelnou situaci přidáním jedlé sody nebo octa do vody při vaření vajec.

Obě látky proniknou do skořápky a pomohou bílku oddělit se od skořápky.

23. Vydlabejte avokádo jednoduchou metodou

Rozkrojte avokádo podélně na čtvrtiny, abyste oddělili plod od pecky. (Jakmile se rozřízne do poslední části, můžete jádro rovnou vyjmout.) Na každé části zajeďte nožem pod špičku slupky a pak ji oloupejte jako banán.

24. Vyloupejte jahody

Ačkoli technicky vzato můžete jahody jíst celé, většina z nás to raději nedělá.

Zatlačte brčkem do spodní části jahody, dokud neprorazí vrchní část a nevezme s sebou i zelený stonek – bílou část středu bobule. Zbylé lístky odstraňte prsty.

25. Aby citrusové plody byly ještě šťavnatější

Chcete-li z citronu získat co nejvíce šťávy, dejte ho do chladničky a pak ho 15 až 20 sekund ohřívejte v mikrovlnné troubě.

Bonusové tipy: Před vymačkáním citrusové plody srolujte, podélně rozřízněte a/nebo místo rukou použijte kleště.

26. Zabraňte tomu, aby se do citrusové šťávy dostaly pecky

Při odšťavňování citrusů zabalte plody do plátna (nebo čisté punčochy), abyste mohli popíjet lahodnou šťávu bez pecek. Samozřejmě pecek vás zbaví pohodlně i odšťavňovač.

27. Odstraňte jadérka granátového jablka (aniž byste si zabarvili ruce do červena)

Bohužel vytahování jadérek z granátového jablíčka je prostě vopruz. To je často téměř dostatečným důvodem, proč si tyto lahodné plody bohaté na antioxidanty lidé odpouštějí.

Zjednodušte si tento proces tak, že na květovém konci granátového jablka vyříznete mělký kruhový kužel a poté odříznete spodní část (druhou stranu) plodu.

Plod nařízněte podél jeho přirozených hřbetů a každou část od sebe oddělte, abyste odhalili semínka.

vykrojeni granatoveho jablicka

28. Bez použití zubů zbavte kukuřičný klas jádra

K odkrajování kukuřičných zrn z klasu použijte rendlík – ano, opravdu -. Špičatý konec klasu položte na středový otvor pánve (otevřenou částí nahoru) a jemně zatlačte směrem dolů. Pánev slouží jako stojan i jako sběrač zrn.

Příprava pokrmů

29. Usnadněte si strouhání sýra a zbavte se nepořádku

Před strouháním poloměkkých sýrů, jako je fontina a čerstvá mozzarella, je nechte asi 30 minut zmrazit. Tím ztvrdne a bude se lépe strouhat.

30. Snadné krájení (měkkého) sýra

Měkké sýry, jako je brie a kozí sýr, krájejte neochucenou zubní nití, abyste je nerozmačkali. Tento trik funguje i na koláče, tvarohové koláče a špalíčky sušenkového těsta!

31. Zabraňte cibuli, aby vás rozplakala

Chcete-li zabránit slzám způsobeným cibulí, zmrazte tuto aromatickou zeleninu před krájením. (Poznámka: Tento trik funguje pouze v případě, že plánujete cibuli později uvařit – v opačném případě budou syrové kousky cibule po rozmrazení trochu rozmočené!)

Další možnost? Nasaďte si plavecké brýle, abyste si při krájení chránili oči.

Nebo, pokud chcete vypadat naprosto šíleně, až přijde vaše spolubydlící nebo partner, vložte si do úst krajíc chleba (částečně vyčnívající ven), abyste pohltili dráždivý plyn dříve, než se dostane do očí.

32. Řešení těžko otevíratelných sklenic

Chcete-li otevřít zaseknuté víčko sklenice, omotejte víčko gumičkou a zkuste to ještě jednou. Páska zajistí dodatečnou trakci. Pokud to stále nestačí (nebo vás příliš bolí ruce), přikryjte víčko s gumičkou utěrkou a zkuste to znovu.

Případně mohou pomoci úchyty na víčka, které snadno seženete v obchodě s potravinami v balení po třech kusech.

33. Vyrobte si vlastní podmáslí

Podmáslí dodává muffinům, palačinkám a chlebu bohatost, ale co se zbytkem?

Chcete-li si vyrobit vlastní podmáslí, přidejte do 1 šálku běžného mléka lžíci octa nebo citronové šťávy. Směs nebude tak hustá a krémová jako pravé mléko, ale stejně pomůže vytvořit nadýchané pečivo.

34. Cherry rajčátka rozkrojte najednou na polovinu

Pomocí šikovného triku s víčkem rozkrojte více cherry rajčat najednou napůl.

Položte jednu pokličku naplocho na pracovní desku, přidejte vrstvu rajčat (zhruba všechna o stejném průměru) a přiklopte druhou pokličkou. Opatrně vodorovně prořízněte svazek rajčat a zároveň přitlačte horní víčko.

Jaké pokličky? Hodí se jakákoli! Dobrou volbou jsou velká víčka od nádob na jogurty nebo víčka od nádobí.

35. Bleskově změkčete máslo

Skladovat máslo na lince po dobu jedné hodiny není zrovna ideální pro nabitý kuchyňský program. Chcete-li proces urychlit, nastrouhejte ho na struhadle jako sýr nebo ho zploštěte válečkem na těsto (ale nejprve ho vložte do plastového sáčku).

36. Rychlejší změknutí másla (bez struhadla nebo válečku)

Pokud nechcete použít některý z výše uvedených tipů, nakrájejte kostku másla na přibližně osm kousků. Větší povrch a proudění vzduchu umožní rychlejší změknutí.

Rychlejší změknutí másla

37. Přiveďte rozpuštěné máslo zpět do pevné formy

Oživte příliš změklé máslo tím, že mu dopřejete ledovou lázeň. Máslo vložte do malé misky a poté malou misku vložte do větší misky naplněné několika hrstmi ledu a trochou studené vody. Další variantou je lednice či mražák.

38. Odměřte lepivou hmotu bez nepořádku

Před odměřováním lepkavých látek, jako je melasa nebo med, potřete odměrku nebo lžíci horkou vodou nebo trochou oleje na vaření (nebo sprejem). Teplo nebo olej pomůže, aby se hmota hned svezla a vlezla do mísy, aniž by po sobě zanechala stopy.

39. De-krystalizace medu

Zkrystalizovanému medu vdechněte nový život tím, že nádobu vložíte na 5 až 10 minut do mísy s horkou vodou. Dejte pozor na teplotu, která nesmí přesáhnout 50 stupňů, jinak z medu začnou odcházet prospěšné látky.

De-krystalizace medu

Tipy na vaření a pečení

40. Neztrácejte čas s obrácením

Ať se na nás nikdo nezlobí, ale jídlo nemusíte vždycky obracet. Při pečení položek, jako jsou hranolky a zelenina, předehřejte v troubě plech. Tím odpadá nutnost obracet v polovině pečení.

41. Zabraňte vyvařování hrnců

Když vám hrnec přeteče, zabráníte převaření tím, že přes jeho horní okraj položíte dřevěnou lžíci. Protože dřevo není dobrý materiál pro vedení tepla, horká voda se od rukojeti vzdaluje.

42. Rovnoměrné vaření celého ptáka

Při vaření celého krocana nebo kuřete ledujte prsa ptáka. Protože tmavé maso stehen potřebuje k uvaření více času než bílé maso prsou, chlazení prsou podpoří rovnoměrné vaření.

43. Připravte si dokonalé pošírované vejce

Chcete-li mít vejce pošírované tak, aby bylo chutné i estetické, rozklepněte vejce před vařením do sítka s jemnými oky. Zbavíte se tak přebytečného bílku plného tekutiny.

Sítko je také skvělým nástrojem pro jemné spouštění vejce do vody.

44. Odpočítejte si olivový olej

Když chcete smažit, ale všechny vaše odměrky jsou špinavé, nemusíte se děsit!

Standardní hubička na kelímku na olivový olej odměřuje olej rychlostí 1 polévková lžíce za 6 sekund. Počítejte do 6, abyste nalili perfektní polévkovou lžíci (nebo do 2 pro čajovou lžičku, 24 pro čtvrt šálku atd.).

45. Krájejte koláčky bez drobků

Není nic horšího než vytáhnout pekáč dokonalých brownies jen proto, abyste ho celý zničili, když přijde čas krájet.

Pro bezchybně čtvercové, čistě nakrájené brownies (nebo jiné tyčinky) vymažte plech, vyložte ho dvěma pruhy pergamenu (jedním zleva doprava, druhým zepředu dozadu, zkříženým přes střed) a pergamenový papír také vymažte.

Po upečení nechte koláčky vychladnout na dotek. Pomocí okrajů pergamenového papíru vyjměte brownies z pánve. Poté je nakrájejte zubatým nožem.

46. Na muffiny použijte pergamenový papír

Nemáte vložky na muffiny? Žádný problém! Místo toho použijte 5palcové čtverce pergamenového papíru.

Aby papír lépe držel, nastříkejte nejprve každou muffinovou jamku sprejem. Pak čtverce vtlačte do každého otvoru a podle potřeby ohněte strany, abyste vytvořili rovné stěny. Bonus: Provizorní vložky vypadají s těmito vyskakujícími límci zatraceně efektně.

47. Udělej si sám mouku na dort

Psst… vy v uličce s moukou… ve skutečnosti nepotřebujete předem zakoupenou dortovou mouku, abyste vyrobili lehké pečivo. Místo toho si vyrobte vlastní!

Odměřte si 1 šálek univerzální mouky a pak odeberte 2 polévkové lžíce. Přidejte 2 lžíce kukuřičného škrobu a prošlehejte.

48. Zploštění těsta bez nepořádku

Dobře, takže se vám těsto na cukrové sušenky trochu lepilo. Jak zabráníte tomu, aby se vám při rozvalování nelepilo na pracovní desku (a na váleček)? Voskový papír na pomoc!

Abyste měli co nejméně nepořádku, položte pod těsto před válením list voskovaného papíru – a na něj položte další list, aby vám váleček nevrzal.

49. Napěňte mléko bez napěňovače

Možná nemáte luxusní kávovar na espresso s připojeným napěňovačem mléka. S espressem vám nepomůžeme, ale můžeme vám poradit, jak levně získat napěněné, krémové a lahodné mléko s pěnou!

Stačí vám k tomu malá nádobka s víčkem. Naplňte sklenici trochou mléka (ne víc než do poloviny) a protřepávejte to, co vám dala maminka (nebo třeba zbytek sklenice od marmelády), dokud se mléko nezdvojnásobí.

Odklopte víčko a mléko ohřívejte v mikrovlnné troubě asi 30 sekund. Voila! Zpěněné mléko.

50. Uvařte si kávu bez kávovaru

Pro chvíle, kdy to bez kávovaru opravdu nejde, je tu stále naděje, jak si připravit kofein!

Uvařte kávovou sedlinu v hrnci s vodou (použijte stejné množství kávy a vody jako do kávovaru). Odstavte z ohně a nechte kávovou sedlinu usadit na dně (4 nebo 5 minut), poté kávu z horní části hrnce naberte do šálků.