Dekorace a vychytávky pro domácí kutily

Připravili jsme pro vás 10 skvělých nápadů na bytové dekorace od profesionálů, které nezruinují vaši peněženku a budou vypadat profesionálně a honosně.

Každý profesionální bytový designér ví, jak vyzdvihnout silné stránky domu, skrýt jeho nedostatky a učinit ho atraktivním pro každého. Připravili jsme pro vás jedinečné tipy, jak osvěžit místnosti ve vašem domě, aniž byste museli výrazně zasáhnout do svého rodinného rozpočtu.

Tunning vchodových dveří

Pokud chcete, aby váš dům udělal skvělý první dojem, natřete vchodové dveře veselým, lesklým odstínem. Věděli jste, že červená barva je v mnoha kulturách barvou štěstí? Červené dveře znamenaly v rané Americe pro unavené pocestné „vítejte“ a na kostelech představují bezpečné útočiště.

cervene vchodove dvere

Neurazí ani oranžová a žlutá. Obě barvy jsou spojovány s radostí a příjemným teplem. Jedna věc, která by měla jít pryč jsou zastaralé paravánové dveře. Zbavte se jich nebo je nahraďte dveřmi s celoplošným sklem, které můžete vyměnit za stínicí panel.

Natřete stěny světlou a neutrální barvou

Zejména v prvním patře, kde je důležitá plynulost, se držte barev, jako je béžová nebo šedá. Chcete minimalizovat rušivé přechody. Neutrální stěny vám poskytnou největší flexibilitu při zařizování a umožní vám snadno měnit doplňky.

A pokud máte dvě malé místnosti vedle sebe, malování stejné neutrální barvy jim pomůže cítit se větší. Podívejte se na malířský pás a přesuňte se nahoru nebo dolů o odstín nebo dva pro jemnou variaci z místnosti do místnosti.

svetle neutralni barvy

Obývací prostor: Ujistěte se, že vaše sedačka „komunikuje“ s vašimi židlemi či křesly

Představte si pěknou hotelovou halu. Nábytek je uspořádán do skupin, které vybízejí ke konverzaci. Při rozmísťování nábytku v obývacím pokoji se snažte o podobný pocit rovnováhy a intimity.

Ideální je konverzační zóna ve tvaru písmene U, kde je pohovka a dvě křesla naproti sobě na obou koncích konferenčního stolku, nebo ve tvaru písmene H, kde je pohovka přímo naproti dvěma křeslům a konferenční stolek uprostřed.

obyvaci pokoj do H

Jedné z častých chyb, které je třeba se vyvarovat: tlačení veškerého nábytku ke stěnám. Lidé to dělají, protože si myslí, že se jim tak místnost zvětší, ale ve skutečnosti je místnost větší díky tomu, že je nábytek umístěn dál od stěn.

Nechte slunce svítit ve vaší kuchyni

Pokud jde o těžké, zastaralé závěsy, je lepší holé okno než ošklivé staré závěsy. V ideálním případě by měly být okenní závěsy funkční a elegantní. Přemýšlejte o závěsech v kombinaci s panely po celé délce.

slunce v kuchyni

Pokud do místnosti dopadá hodně slunce, zvolte světlé barvy, které nevyblednou. Nejvíce doporučovanými lehkými látkami pro panely jsou bavlna, len a hedvábné směsi, protože mají tendenci dobře viset.

Zavěste v každé místnosti alespoň jedno zrcadlo

Zrcadla mohou prostor prosvětlit, protože odrážejí světlo po místnosti. Umístění zrcadla na špatné místo však může být téměř stejně špatné jako jeho absence.

Zrcadla umisťujte na stěny kolmo k oknům, ne přímo naproti nim. Zrcadlo zavěšené přímo naproti oknu může ve skutečnosti odrážet světlo přímo z okna.

zavesne zrcadlo

Umělecká díla v patřičných rozměrech

Je jen málo věcí, které vypadají směšněji než malé umělecké dílo pověšené příliš vysoko na zdi. Střed obrazu by měl viset ve výšce očí. Pokud je jedna osoba malá a druhá vysoká, zprůměrujte jejich výšku.

Vezměte také v úvahu měřítko; pro velkou stěnu zvolte velký rozměr s jedním nadměrným dílem nebo seskupte menší díla ve stylu galerie. V druhém případě nedělejte mezi obrazy příliš velké rozestupy; 2 až 4 palce mezi jednotlivými předměty obvykle vypadají nejlépe.

umelecka dila

Vrstvení osvětlení

V každé místnosti by měly být tři druhy osvětlení: ambientní, které zajišťuje celkové osvětlení a často pochází ze stropních svítidel, dále pracovní, které se často nachází nad kuchyňským ostrůvkem nebo čtecím koutkem a naposled akcentní, které je spíše dekorativní a zvýrazňuje například umělecká díla.

V obývacím pokoji byste měli mít k dispozici alespoň 3 watty (42 lumenů) na čtvereční stopu.

Ukotvení koberců pod nohama nábytku

Při výběru koberce dodržujte tato základní pravidla. V obývacím pokoji by se na něj měly vejít všechny čtyři nohy pohovky a křesel v nábytkovém seskupení – koberec by měl vymezovat prostor k sezení. Přinejmenším by na něm měly spočívat dvě přední nohy pohovky a křesel.

Dokonce i obývací pokoje s méně velkorysými rozměry obvykle vyžadují koberec o rozměrech 2 – 3 metry nebo 3 × 4 metry, aby se na něj sedací plocha správně vešla. Pokud zvolíte příliš malou velikost koberce, vše bude vypadat jakoby mimo měřítko.

koberec pod nabytek

Vizuální triky ke zvýšení stropu

Pokud máte nízké stropy, natřete je na bílo, abyste v místnosti nepůsobili tak klaustrofobicky. Pověste závěsy výš než okna, aby se vám zdálo, že místnost je vyšší. Většina standardních záclonových panelů měří 2,3 metrů, takže můžete jít asi 30 cm nad okenní plášť, než se jejich délka stane příliš krátkou.

Voálová záclona na francouzské okno MONNA XXL 300 x 260 cm
Voálová záclona na francouzské okno MONNA XXL 300 x 260 cm

Pokud je chcete pověsit výš, budete si muset objednat závěsy na zakázku. Milujete vzorované panely? Zkuste svislé pruhy – linie opticky prodlouží vaše stěny. Opřením velkého zrcadla o stěnu můžete také místnost zdánlivě zvýšit.

Ošetření starých povrchových úprav

Máte zastaralá svítidla? Obnovte je pomocí barev ve spreji a levných sad pro renovaci. Mosazný lustr z 80. let může získat nový život díky rychlému nátěru kovářskou bronzovou nebo saténově niklovou barvou ve spreji.

Dokonce i zastaralým kuchyňským skříňkám prospěje několik vrstev bílé barvy a nové kování. A pokud jste si mysleli, že pro desky není naděje, zamyslete se znovu. Kutilský nátěr na kuchyňské desky, který napodobuje kámen, takže i ta nejošklivější deska ze 70. let vypadá svěže.

Co ještě zbývá udělat? Vyměňte popraskané a nesourodé desky vypínačů a zásuvek za moderní. Nic nedegraduje moderní design tak jako zašlé vypínače nažloutlé barvy.