Trendy v interiérovém designu, kterým se v roce 2022 nevyhnete

Všechny tyto nápady na výzdobu vašeho bydlení krásnými dekoracemi – od stylového nábytku až po barvy inspirované moderními trendy si jednoduše zamilujete.

Co nás ale čeká v roce 2022? Pokud je vaším novoročním předsevzetím vážně změnit svůj domov, od nových barevných palet až po jedinečné volby nábytku, zde se můžete inspirovat.

Biofilní design či Biofilie

Hypotéza biofilie označuje, že lidé mají vrozenou tendenci hledat spojení s přírodou a jinými formami života. Edward O. Wilson uvedl a popularizoval hypotézu ve své knize Biophilia. Není v naší povaze nic přirozenějšího, než zaměřovat na obnovení našeho spojení s přírodním světem pomocí principů biofilního designu, což znamená, že bude kladen důraz na vytvoření uklidňujícího prostředí s přirozeným osvětlením, začleněním rostlin a vytvořením vizuálního spojení s přírodou.

Výrazné vzory a barvy

Očekáváme, že uvidíme hodně výrazných barev a vzorů připomínajících 60. a 70. léta a zelenou ve všech odstínech, protože budeme pokračovat k návratu přírodních barev a materiálů. Obzvlášť budou trendy tlumenější odstíny zelené, ale i hnědá, žlutá, které se hodí do každé místnosti. Co říkáte např. dřevem obkládanou tmavou ložnici?

Výrazné vzory a barvy

Tradiční detaily

V roce 2022 vidíme velký návrat tradičních detailů bytového designu. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech ve světě odehrálo tolik změn, není divu, že stále více lidí touží po pocitu pohodlí, nadčasovosti nebo dokonce troše nostalgie ve svých domovech. Od míchání vzorů, přes nábytek s patinou nebo přírubami až po začlenění starožitných kousků – nový rok je ve znamení úcty k našim kořenům! A my z toho nemůžeme mít větší radost!

Očekávejte pohovky s dřevěnými područkami, opěradla, jednoduché jídelní stoly vycházející ze starožitných stylů a kusy s detaily, patinou a historií. Co se týče materiálů, uvidíme, že se do obliby opět dostanou mnohem více přírodní materiály. Mramor, pravé dřevo, lino, mohér – věci s nádechem přírodního stylu a příjemné na dotek.

Tradiční detaily

Udržitelnost a rozčlenění prostoru

Udržitelnost se stala hlavním tématem pro všechny, a tak by to mělo být. Zkoumání udržitelnosti všeho je nutností a je opravdu skvělé, že se tolik designérů snaží zjistit, jaké materiály je nejlepší používat pro dlouhodobé zdraví našeho ekosystému. Naštěstí je z čeho vybírat!

Tento rok přinese hlubší uvědomění si našich prostor a jejich vlivu na naše emoce a pohodu. Dočkáme se více prostor, které budou mít osobnost a osobní vazby na zájmy, koníčky a potěšení všech účastníků domácnosti.

Inspirace sedmdesátkami

Dekor a barvy sedmdesátých let jsou zpět. Budeme vídat více terakotových, šalvějových a hořčicových barev, stejně jako oblíbené nábytkové značky z poloviny století – kolíkové nohy na skříních a stolech, odstíny teakového dřeva a vysoce strukturované látky.

Inspirace sedmdesátkami

Chytré dětské pokoje a multifunkční prostory

Děti a jejich domácí úkoly, to je kapitola sama o sobě. S tím, jak se svět mění, se lidé mohou i nadále rozhodovat o tom, že nebudou mít ten svůj původní dětský pokoj plný hraček, ale začnete tvořit „mini firemní kanceláře“ pro své nejmenší šéfy. Tyto místnosti jsou vybaveny interaktivními chytrými tabulemi, vysokorychlostním Wi-Fi a množstvím zásuvek, USB zásuvek apod. Místnosti pro domácí úkoly mohou být také později znovu využity pro sídlo startupu vysokoškolského studenta nebo domácí kancelář dospělého člověka.

Lidé začínají chápat, že mohou žít i s méně a že méně někdy opravdu znamená více. Lidé začnou kreativně řešit, jak mohou být jejich prostory multifunkční. Například: mít obývací pokoj jako část kanceláře. Nebo kancelář a posilovna dohromady. Obývák s kuchyní je klasika, ale stále velmi oblíbená dispozice, kde jsou všichni stále pohromadě.

„Zakřivený nábytek“

Nábytek z bílého dubu s křivkami působí svěžím a jemným dojmem vlnění. Od zakřivených rohů v rámci stěn a skříní až po zakřivená opěradla pohovek, oválných židlí a obloukových skříní – hranatá linie nábytku se zjemňuje.

Zakřivený nábytek

Trvalý styl

Trendem roku 2022 je návrat k trvalému stylu. Vidíme, jaké dopady má na naši planetu konzumní způsob života ve stylu „kup to a vyhoď“, a myslíme, že si lidé uvědomí, že rozvíjet osobní, trvalý styl je nejen krásné a jedinečné, ale také dobré pro životní prostředí.

Stále více lidí zvelebuje své venkovní obytné prostory, což znamená stylový venkovní nábytek. Vidíme více záměrně navržených venkovních obytných prostor, které neubírají na stylu a rozšiřují obytný a zábavní prostor rodin v domě.

Barevné zkrášlení oken

V roce 2022 se budeme setkávat s velkým množstvím barev a vzorů, zejména v rámci okenních úprav. V rámci designu hrají klíčovou roli, protože jsou šperkem místnosti a mohou skutečně zapůsobit. Ať už se jedná o závěsy, stínidla nebo průsvity, vzory s výbuchem dvou až tří barev budou v tomto roce hrát v designu silnou roli.